Het lymfsysteem speelt een belangrijke rol in het lichaam: het zorgt voor de productie en afvoer van lymfvocht. Indien een probleem ontstaat in de afvoer van lymfvocht kan oedeem ontstaan, dit is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het weefsel. Dit kan klachten geven zoals zwelling, pijn, een vermoeid en zwaar gevoel in de ledematen en een verminderde bewegingsvrijheid. Oedeem kan ontstaan na een operatie, na een ongeval, maar kan ook aangeboren zijn.
Intake, onderzoek en behandeling van oedeem
Door middel van een intake en onderzoek zal de oedeemtherapeut binnen onze praktijk inzichtelijk maken welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van oedeem. Daarna wordt samen met u het behandelplan besproken. De behandeling zal vaak bestaan uit een combinatie van verschillende technieken: Lymfedrainage door middel van zachte massage, oedeem en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie (zwachtelen), elastische kous, lymftaping, ademhalingsoefeningen en oefentherapie.
Voor wie is oedeemtherapie geschikt?
Enkele voorbeelden van indicaties voor oedeemtherapie:
- Lymfatisch oedeem: een verminderde werking van het lymfestelsel of teveel aan lymfevocht (bv ten gevolge van een oncologische operatie, aangeboren afwijking, infecties of de bestraling van een tumor).
- Veneus oedeem: als gevolg van trombose, operatie, inactiviteit of slecht functionerende bloedvaten.
- Lipoedeem: pijnlijke vocht- en vetophoping.
U heeft bij oedeemtherapie een verwijzing nodig van uw huisarts of van de specialist.
Reactiemogelijkheid gesloten.